El contacte regular amb la natura millora la salut i el benestar de les persones. Els espais verds (parcs urbans, jardins, boscos…) i els espais blaus (rius, llacs, platges…) són el millor escenari  per gaudir del temps lliure. Permeten fer activitat física, relaxar-se i recuperar-se de l’estrès, aprendre coses noves, compartir temps amb la família i els amics, o fer-ne de nous.

En aquest blog volem donar valor als beneficis que ens pot aportar estar en contacte amb la natura. I ressaltar que a la Marina Alta comptem amb un entorn ideal per gaudir de la natura i els pobles que formen aquesta comarca.

 

Beneficis del contacte amb la natura en la salut

Els estudis científics que demostren els beneficis per a la salut del contacte regular amb la natura i la pràctica d’activitat física són cada vegada més precisos i concloents. També incorporen nombrosos aspectes relacionats amb la salut física i mental.

Més enllà dels beneficis passius de l’apropament a un espai natural, un entorn a l’aire lliure afavoreix una activitat física regular i ofereix oportunitats pel contacte social.

A més a més, la natura te un impacte positiu sobre la salut mental i el benestar emocional. L’exposició directa i regular a la natura pot contribuir a millorar:

  • El patró del son
  • La reducció de l’estrés
  • L’estat d’ànim
  • L’autoestima

 

Al mateix temps, l’entorn natural s’associa a oportunitats per establir connexions intergeneracionals, evitar l’aïllament i establir comunitats més inclusives. També comunitats més cohesionades i amb conductes saludables duradores.

 

Beneficis en els xiquets i joves

En el cas dels més menuts i adolescents, s’ha demostrat que els espais naturals afavoreixen:

  • Les habilitats motores i cognitives en les primeres etapes
  • Redueixen els símptomes del trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat
  • Augmenta la probabilitat de que els/les joves siguen físicament més actius/actives en l’edat adulta

 

Diumenges Marina Alta: proposta per gaudir de la natura i millorar el benestar

poble-nou-benitatxellUna vegada comentats tots els beneficis que ens pot aportar el contacte amb la natura cal fer una proposta de valor. En el nostre cas vos recomanem el programa Diumenges Marina Alta. Es tracta d’un projecte de Fernando Sendra en col·laboració amb els ajuntaments de La Vall de Laguar, Parcent, Benigembla, Orba i Poble Nou de Benitatxell.

La idea principal és apropar la natura a totes les persones, per a incentivar el contacte amb la natura i desconnectar de l’estrés del dia a dia. A més a més, pretén potenciar les relacions socials i el territori d’aquesta comarca. Consulta totes les dates programades per a passar un diumenge en la natura.

Visitar un espai verd urbà cada dia, escapar-se unes hores a un espai natural cada setmana i passar un dia sencer en un parc natural una vegada al mes són propostes no només per gaudir de la natura, sinó també per millorar el benestar.

En síntesi, el contacte amb la natura ofereix nombroses oportunitats per promocionar la salut i prevenir la malaltia. A més de tenir impacte terapèutic i rehabilitador. Anima’t a passar més temps en la natura i notaràs els beneficis físics i mentals que genera en tu.