
Les Fonts d Orba i el Castellet + Visita al museu del Fang
A més a més, per finalitzar aquesta ruta farem una visita al museu de Fang de la localitat. En aquesta ocasió gaudirem de l’aire lliure i la natura i ho combinarem amb una visita cultural. D’aquesta manera descobrirem part del patrimoni cultural d’aquest part del territori de la Marina Alta.
Dades tècnciques de la ruta Fonts d’Orba i el Castellet
Distància: 4,29 km
Desnivell: 155 mts +
Dificultad: Fàcil
L’hora d’inici de la ruta serà a les 9 hores en aquest punt d’encontre.
L’orige del Castellet d’Orba està emmarcat en el context entre els anys 1289 i 1310. Es tracta d’un conjunt fortificat en altura que s’emplaça sobre un turó de 416 metres d’altitud. Se li calcula una extensió ocupada al voltant de 2.812 m². El front nord és el més abrupte, amb major pendent que dificulta l’accés, mentre que la resta de fronts han de defensar-se mitjançant l’arquitectura.
L’entorn físic pròxim abasta un territori no massa extens en la meitat de la Comarca de la Marina Alta, demarcat per les poblacions de Murla, Orba, Laguar i Alcalalí. En l’entorn descrit situem al Castellet en el turó conegut com al Puig.
El context en el qual es mou la construcció del Castellet forma part del procés d’adaptació i poblament del conjunt de la vall, desenvolupada a partir d’alqueries disperses que controlen la producció i el territori. Els treballs d’Escolano, (1878), ens parlen de tres qura (alqueries): Campisel, Alfeche i Benimaurel. La qarya d’Orba i el seu nom, deriva del topònim berber Awraba (Guichard 1976.401).
Un poc d’història sobre el Museu de Fang d’Orba
El Museu del Fang d’Orba té com a missió principal posar en valor la història terrissera d’Orba i Orbeta, rescatant de l’oblit la memòria de l’ofici del fang i exalçant la seua importància com a treball tradicional en el passat del municipi des de finals del segle XVII. Certament, una de les motivacions primordials és evitar la pèrdua del patrimoni terrisser i divulgar la rellevància d’aquesta activitat, transcendental en la vida socioeconòmica i cultural de les poblacions d’Orba i Orbeta fins a mitjans del segle passat.
Aquesta col·lecció museogràfica permanent, reconeguda per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Comunitat Valenciana en setembre del 2018, està conformada per les peces procedents de més de 40 donacions i cessions particulars que posen de relleu un contingut únic i singular com és la producció terrissera local, amb una evolució històrica i uns trets diferenciats respecte a altres poblacions.
Anima’t a participar en aquesta ruta programada per al proper diumenge 11 d’abril. Apunta’t i passa un dia diferent.
